luni, 23 septembrie 2013

Oamenii care sunt oameni cu adevărat...

     Salut! M-am decis să scriu și să postez câte ceva pe această pagină, nu atât pentru a închide ideile în virtual, cât pentru a reuși prin internet, să trecem mai departe de internet la simpla trăire a vieții ca viață. Pentru prima postare aș vrea să pun câteva rânduri pe care le-am citit acum câteva luni și care mi s-au părut geniale mai ales, pentru că viața pentru a fi trăită ca viață trebuie să aibă un sens intrinsec.

      10 Indicii prin care să îți dai seama că ești lângă oameni inteligenți și înțelepți

1. Nu vorbesc așa de mult ca tine, pentru că ei au înțeles că sunt inteligenți datorită faptului că știu să asculte.

2. Știu multe alte lucruri, nu doar în domeniul în care ei sunt specializați. Acesta este un dar al minții lor cuprinzătoare, hrănită constant cu interesul despre ce fac toți ceilalți.

3. Au un echilibru perfect între casă, muncă și viața personală și nu se ascund în spatele refernului „Lucrez la echilibrul vieții”. În timp ce sunt implicați în toate aspectele vieții lor, reușesc să fie 100% angajați în toate pe care le fac, pe toate planurile, în același timp, deși tu știi că ei fac pașii (pe care ar trebui să îi faci și tu), pași care nu se văd pentru a face viața lor sănătoasă și echilibrată.

4. Se informează prin toate mijloacele pe care le au la îndemână. Astfel, își hrănesc creierul cu lucruri pe care altfel nu le-ar fi putut afla.

5. Chiar și atunci când lucrurile merg foarte prost și într-o direcție foarte greșită, ei zâmbesc. Oamenii inteligenți niciodată nu se încurcă sau se enervează pe situații, deoarece mintea lor înțeleaptă le oferă alternativele mai repede decât lucrurile rele ce s-ar putea întâmpla.

6. Ei știu, de obicei, că sunt cei mai inteligenți oameni, dar nu își cheltuiesc energia stăruind pe așa ceva. Ei încearcă, ca pe o provocare personală, să vadă dacă pot face și pe alții, în anumite situații, să fie cei mai inteligenți alături de ei.

7. Dacă sunt în posturi de conducere sunt adevărați lideri. Astfel, vor face și cel mai mare sau mai mic efort pentru a face oamenii mai deștepți, mai legați unii cu alții și legăturile lor mai umane decât au fost ei în alte echipe în care lucrează sau au lucrat. Nu se simt amenințați (amenințare că altul ar putea fi mai deștept decât ei), pentru că știu că înțelepciunea și inteligența sunt sinergice (lucrează la potențial maxim dacă toți împreună ne folosim de ele împreună) și complementare. De aceea ei se asigură că oamenii de lângă ei ajung să fie mai deștepți tocmai pentru că toți au aceleași principii.

8. Au niște abilități doar de ei știute care nu ies la iveală decât atunci când au cu adevărat nevoie de ele. Nu își arată potențialul maxim.  Înțeleg esențialul: nu au de ce să își arate acest potențial doar pentru a demonstra altora de ce sunt ei în stare.

9. Pot fi sau nu, oameni cu studii superioare. Nu ai de unde să știi acest lucru până nu ai în fața ta CV-ul lor :).

10. Niciodată, orice ar fi, nu o să încerce să te facă să arăți prost sau să îți dovedească prostia, chiar dacă le-ar fi foarte ușor să o facă. Au învățat din experiența care a „mușcat” din ei, că singurul lucru care se întâmplă atunci când vrei să arăți răul și fața urâtă din cineva, este să arăți urâtul din tine însuți. (Sursa: http://innovatorinside.com/)

      Nu ar mai fi nimic de adăugat la aceste principii care ar schimba foarte multe în lumea noastră personală ce este în legătură interdependență și complementară cu lumea celorlalte persoane. Am întâlnit aceleași idei la Wallace D. Wattles în cartea lui The Science of Being Great unde dacă vrei să faci ceva cu adevărat bun, trebuie să faci fără vreun interes anume sau meschin. Adică, să ajuți pe ceilalți nu demonstrativ, nici pentru a epata sau ostentativ. Unul din cei mai umani și mai profunzi gânditori ai României, Dumitru Stăniloae, spunea că omul care începe să se depășească pe sine însuși are compasiune (care depășește toleranța sau simpla empatie) și începe să înțeleagă tot ceea ce este cu adevărat omenesc și toate situațiile umanității, care este mare doar atunci când nu se laudă cu măreția ei. 


Spor în toate pe care le faceți!  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu